Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

 

ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ


Tι είναι?


Τούβλο ψημένο στον ήλιο. Αποτελείται απο μείγμα χώματος (άργιλο και αμμο σε αναλογία 3:1 περίπου), άχυρο για αντοχή σε εφελκυσμό καθώς και άλλους σταθεροποιητές προαιρετικά (μαλλί ζώων, τσιμέντο κλπ). Οι διαστάσεις τους ποικίλουν, μία ενδεικτική είναι 33
x13x8 εκατοστά.

Πώς κατασκευάζετε?

Πρώτα ετοιμάζουμε το μείγμα του χώματος. Αποτελείται από χώμα (άργιλο και άμμο, χωρίς μικρές πέτρες και οργανικό χώμα) και νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε άχυρο και τους πιθανούς σταθεροποιητές.
 Η διαδικασία μπορεί να είναι χειρονακτική, μερικώς μηχανοποιημένη

ή και πλήρως αυτοματοποιημένη.

Που χρησιμοποιείται?

Διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο από πολύ παλιά, χρησιμοποιούνταν ακόμα και για πολυώροφα κτήρια.
Εξαώροφα κτήρια στην Υεμένη, κάποια από αυτά είναι 500 ετών.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν μέχρι το ’50. Κάποια από αυτά κατοικούνται ακόμα και βρίσκονται σε άψογη κατάσταση.
Διώροφο σπίτι στα Τρίκαλα.
Παναφρικανικό ινστιτούτα στην Μπουρκίνα Φάσο

Τι είναι

Η λέξη "cob" είναι αγγλική λέξη που σημαίνει σβώλος, σφαιρική μάζα χώματος, καθώς αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μάζες υγρού αργιλώδους χώματος. Η ίδια τεχνική ονομάζεται "torchis" στη Γαλλία, "zabur" στην Υεμένη, "wellerbau" και "dοnne loam loaf" στη ΓερμανίαΕίναι ίσως η αρχαιότερη και απλούστερη μέθοδος δόμησης, με την οποία δημιουργούνται μονολιθικές κατασκευές, με μεγάλες δυνατότητες γλυπτικής μορφοποίησης.

Κατασκευή

Το cob είναι ένα μίγμα από άργιλο και άμμο, συστατικά που βρίσκονται στο αργιλώδες χώμα, με την προσθήκη άχυρου. Το ποσοστό του άργιλου είναι διαφορετικό σε κάθε έδαφος. Το αργιλόχωμα βρίσκεται κάτω από το επιφανειακό στρώμα του εδάφους και δεν περιέχει οργανικά στοιχεία.
Συνήθως είναι απαραίτητο να προστεθούν υλικά (άμμος, φυτικές και ζωικές ίνες, σταθεροποιητές), ώστε να μειωθεί η συρρίκνωση του μίγματος όταν στεγνώσει και να αυξηθεί η συνεκτικότητα, για να αποφευχθούν οι ρωγμές και η διάβρωση. Τα υλικά αναμειγνύονται με νερό, συνήθως με τα πόδια, μέχρι το μίγμα να γίνει σφιχτό αλλά εύπλαστο.
Όσο είναι ακόμη υγρό τοποθετείται απευθείας με τα χέρια, χωρίς τη χρήση εργαλείων ή καλουπιών, σε μικρές ή μεγάλες μάζες, πάνω σε θεμέλια συνήθως από πέτρα, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία στρώση, η οποία πρέπει να στεγνώσει και να στερεοποιηθεί σχετικά, ώστε να υποστηρίξει την επόμενη στρώση. Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται διαδοχικά, ως το τελικό ύψος του τοίχου, που θα υποδεχτεί τη στέγη. Οι τοίχοι συνήθως, έχουν πάχος από 40 έως 80 εκ. Μια λειτουργική «συνταγή»: 1-2 μέρη αργιλόχωμα, 3 μέρη άμμος οικοδομής, αρκετό άχυρο, κατσικότριχα. Η αναλογία σε αργιλόχωμα και άμμο είναι περίπου 1:3, το οποίο βέβαια ποικίλει, ανάλογα με την περιεκτικότητα του χώματος σε άργιλο, η οποία καθορίζεται με συγκεκριμένα τέστ.

Σε ποιά μέρη συναντάται

  
Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Αραβική χερσόνησο, Ινδία, Κίνα, Αφρική (χαρακτηριστικές τεχνικές στη Γκάνα και Υεμένη) Νοτιοδυτική Αμερική, Αγγλία, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία.
Στην Αγγλία, σπίτια από cob χτίζονταν τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα, με ευρεία διάδοση από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, ιδιαίτερα στη Νοτιοδυτική Αγγλία και την Ουαλία. Σήμερα, στην περιοχή του Ντέβον υπάρχουν περίπου 20.000 κατοικίες με αυτήν την τεχνική. Το Taos Pueblo στο Νέο Μεξικό κατασκευάστηκε μεταξύ 1000 και 1450, κατοικείται μέχρι σήμερα και είναι ο παλαιότερος κατοικημένος οικισμός στη Βόρεια Αμερική.

ΠλεονεκτήματαΔιαπνοή μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο δομικό υλικό, γεγονός που επιτρέπει την πολύ καλή εξισορρόπηση της υγρασίας στο εσωτερικό της κατοικίας. Μεγάλη θερμική μάζα και ικανοποιητική μόνωση. Η θερμότητα αποθηκεύεται στο υλικό και αποδίδεται σταδιακά. Εξισορρόπηση θερμοκρασίας, ώστε να είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Λειτουργεί άριστα στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, με παθητικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν προκαλεί μόλυνση ή άλλη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η ενέργεια που απαιτείται για να χτιστεί είναι περίπου το 1-2% της ενέργειας που απαιτεί η παραγωγή, μεταφορά και εφαρμογή των τούβλων ή του σκυροδέματος. Τα υλικά τα μπορούμε να τα παίρνουμε από τη γύρω περιοχή. Είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, απόλυτα συμβατό με τη φύση.

 Είναι μονολιθική κατασκευή. Για το λόγο αυτόν, μια κατασκευή με cob και καμπύλους τοίχους, θεωρείται ότι έχει καλύτερη συμπεριφορά σε σεισμική δραστηριότητα από κατασκευές μη μονολιθικές. Είναι από τις πιο ανθεκτικές κατασκευές της αρχιτεκτονικής με γη. Έχει πλαστικότητα. Δυνατότητα να μορφοποιηθεί σε οποιοδήποτε σχήμα με τα χέρια. Είναι οικονομικό. Η πρώτη ύλη είναι άφθονη στη φύση.
Είναι ιδανικό για ιδιοκατασκευή και συλλογική δουλειά. Αποτελεί ένα καλό εργαλείο συλλογικής αυτάρκειας


Περιορισμοί & θέματα υπό διερεύνηση


Η σύσταση του αργιλοχώματος, δηλ. η περιεκτικότητά του χώματος σε άργιλο, ιλύ, άμμο και πέτρες, δεν είναι ίδια από τόπο σε τόπο. Το χώμα δεν είναι τυποποιημένο υλικό. Επομένως, το σωστό μίγμα πρέπει κάθε φορά να ελέγχεται και να προστίθεται ό,τι χρειάζεται. 
Για να εκδοθεί οικοδομική άδεια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει άλλος φέρων οργανισμός (π.χ. ξύλινος σκελετός). Τοιχοποιία από cob δεν επιτρέπεται να φέρει φορτία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως υλικό πλήρωσης.
Η μέθοδος χωρίς μηχανικά μέσα είναι απαιτητική σε χρόνο και φόρτο εργασίας.
Χρειάζεται προστασία από το νερό. Με κατάλληλα θεμέλια, στέγη και σοβά όμως, η συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου