Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013




ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΣΠΙΤΙΑ






Από τα πιό χαρακτηριστικά σπίτια στο Αιγαίο, αυτά τα παραδοσιακά κτίσματα της Σαντορίνης, αποτελούν τη πιο παλιά και πιό απλή μορφή σπιτιού. Το υπόσκαφο είναι ένας στενόμακρος χώρος λαξευμένος μέσα στο βράχο, με θολωτή οροφή και στενή πρόσοψη. Ο λόγος που κτίστηκαν αυτά τα σπίτια, όπου κατοικούσαν τα πληρώματα των πλοίων όπως λέει η παράδοση, ήταν το πείσμα για επιβίωση ενάντια στη κλίση του βράχου!
Το υπόσκαφο σπίτι χωρίζεται σε δύο μέρη. Ο μπροστά χώρος μοιράζεται στη σάλα και τη κουζίνα και στο πίσω μέρος βρίσκεται η κάμαρη, με έναν κτιστό τοίχο στη μέση να διαχωρίζει τα δύο αυτά δωμάτια. Τα σπίτια φωτίζονται και αερίζονται αποκλειστικά και μόνο από τη πρόσοψη, με τη κεντρική πόρτα-είσοδο του σπιτιού στο κέντρο και δεξιά κι αριστερά παράθυρα κι ένας σιδερένιος φεγγίτης από πάνω τους.
Η τουαλέτα είναι συνήθως έξω από το σπίτι – προβάς. Ένα είδος τεχνικής που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα στο κτίσιμο σπιτιών στη Σαντορίνη είναι το πατητό, πατημένο τσιμέντο με άσπρο ή κόκκινο χρώμα, στρωμένο με τρόπο στα δάπεδα και τις επιφάνειες των τοίχων, εσωτερικών & εξωτερικών. Άν ο βράχος το επέτρεπε, υπήρχε συνήθως στις αυλές των υπόσκαφων ένα μικρό παρτέρι, η αλιτάνα, όπου - ακόμα και σήμερα – φυτεύουν διάφορα μυρωδικά, βότανα και λουλούδια, προσθέτοντας έναν μυρωδάτο τόνο στη παλέτα του ήδη πολύχρωμου τοπίου.

ΠΗΓΗ : http://www.santoriniinfo.gr/santorinigeneralinfo/trandisionalhouses/yposkafa/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου