Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι ξεραμένα μέρη διαφόρων φυτών που καλλιεργούνται για τις αρωματικές, οξείας οσμής και γεύσης και γενικά επιθυμητές ουσίες που παράγουν. Αποτελούνται από ριζώματα, βολβούς, φλοιούς δέντρων, μπουμπούκια, καρπούς, σπόρους και φύλλα.

Τα μπαχαρικά προέρχονται από τις τροπικές ή υποτροπικές περιοχές του κόσμου και από τα πιο δημοφιλή είναι το κάρδαμο, η κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι. Οι σπόροι μπαχαρικών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το γλυκάνισο, το κάρον (caraway), το κύμινο, το μάραθο, την παπαρούνα και το σησάμι. Ως μυρωδικά θεωρούνται τα αρωματικά φύλλα φυτών όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Όλα χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα και γεύση στα διάφορα φαγητά. Δεν έχουν ουσιαστική θρεπτική αξία στις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται, όμως διεγείρουν την όρεξη, δίνουν ουσία στο φαγητό και ενισχύουν τη γεύση και τη γευστική απόλαυση. Από τα πανάρχαια χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς και τελετουργικούς σκοπούς, αλλά και για την παρατεταμένη διατήρηση των τροφών. Σήμερα η βιομηχανία τροφίμων τα χρησιμοποιεί κατά κόρο για την παραγωγή πλήθους προϊόντων, όπως επεξεργασμένα κρέατα, λουκάνικα, σάλτσες κάθε είδους, έτοιμες μουστάρδες και ξίδια, τουρσιά, τα πιπεράτα, ξινά ή γλυκά τουρσιά της Ανατολής (chutneys), μαγιονέζες, ντρέσινγκ για σαλάτες, μπισκότα, γλυκά και ποτά, ενώ τα αιθέρια έλαια που περιέχουν χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τα καλλυντικά, τα είδη περιποίησης του σώματος και τον καπνό.

Σήμερα σε κάθε σουπερμάρκετ όπως και σε πολλά μικρά καταστήματα τροφίμων βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών, ενώ τα πιο «εξωτικά» από αυτά βρίσκονται σε ασιατικά καταστήματα τροφίμων, που αποτελούν πια γεγονός σε κάθε μεγάλη πόλη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου